Jelezzük, ha gond van

Lebbezzünk felfele!

Lebbezzünk felfele!

A nem védett faj: Homo sapiens

A korona vírus járvány egy pozitív tanulsága

2020. május 28. - Lebbezzünk felfele!

 vesze_lyes_ember_ta_bla.jpg

Az ember (Homo sapiens) nem szerepel a védett fajok jegyzékében. A védett fajok kapcsán a különleges, ritka, egzotikus fajokra szokás asszociálni. Az első, ami eszünkbe jut az a panda maci. De ez nem ilyen egyszerű. Minden olyan faj védett, amelynek léte veszélyben forog. Így aztán (több ezer sorstársával együtt) védett a veréb, az összes béka, denevér, bizonyos poloska fajok..., de az ember nem. Ez most jól van így, vagy nincs jól? Első látásra úgy tűnik, mintha itt valami nem lenne rendben.

Vagy nagyon is rendben van ez a dolog? Az ember okkal - és nem valamiféle jogalkotói baki miatt - nem védett faj? Nem szorulunk védelemre, hanem inkább kártevők lennénk, túlszaporodott környezetkárosítók? Ahogy Harari professzor mondja

a Homo sapiens valóságos ökológiai sorozatgyilkos?

Ökológiai katasztrófák sorozatát előidéző, a földtörténet legkártékonyabb faja lennénk, a harmadik nagy kihalási hullámának előidézői?

Komolyan gondolkodjunk el ezen. Hajlok rá, hogy bölcs dolog volt az embert kihagyni a védett fajok névjegyzékéből.

Nem vagyunk mi jobbak, értékesebbek, egyszerűen csak hatalmunk van felettük. Azért, mert picit okosabban vagyunk megöljük őket. Ezzel végül magunkat is. Egyetlen esélyünk van a többi kártevőhöz képest: nekünk módunkban áll felismerni, hogy kártékonyak vagyunk, míg a többi kártevőnek nem. Ők csak táplálkoznak és szaporodnak. Mi viszont már ott tartunk, hogy nemcsak fajok tízezreit pusztítjuk ki, hanem az egész bolygó arculatát változtatjuk meg, s esélyes hogy romba is dönthetjük.

Sajnos - úgy tűnik - a gondolkodás (amire egyébként oly büszkék vagyunk) nagyon nehezen megy. Soha nem MI szaporodunk túl, hanem MÁSOK. Nem ITT van túlnépesedés, hanem MÁSHOL. Nem MI szennyezzük a környezetet, nem Mi bocsátunk ki túl sok széndioxidot, nem MI nem támogatjuk a környezetbarát technológiákat, hanem MÁSOK.

Most, amikor a koronavírus járvány miatt nem merünk egymással kezet fogni, óvatosan kerülgetjük egymást másfél méter távolságból, szúrós szemmel nézegetjük (maszkunk fölött kukucskálva), hogy ki az, aki nem veszi fel a maszkot a boltban, villamoson, úgymond ki az a potenciálisan veszélyes kártevő, akitől félni kell, talán rájövünk, hogy

MI MAGUNK vagyunk azok a MÁSOK, akitől félni kell.

Ezért aztán NEKÜNK is kell tennünk, nemcsak MÁSOKNAK és MAGUNKTÓL is kell félteni MÁSOKAT, nemcsak MÁSOKTÓL kell félteni MAGUNKAT!

Ha van valami haszna ennek a Koronavírus járványnak, a maszk viseletének, akkor az - talán - ez a felismerés, egy jól látható figyelmeztetés erre az igazságra.

Ha tetszett a cikk, osztod a nézeteimet, akkor oszd meg a cikket is! Ha érdekel, hogy mi minden miatt "lebbezünk felfele" kukkants be a blog-bejegyzés alatti cikk ajánlóba! Ha szeretnél csatlakozni azokhoz a jóravaló emberekhez, akiket ezek a témák érdekelnek, akkor IDE kattintva csatlakozhatsz a "Lebbezzünk felfele!" Facebook csoporthoz, sőt meghívhatod oda barátaidat, ismerőseidet is, amit előre is hálásan köszönök! 

Zeke Laci

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lebbezunkfelfele.blog.hu/api/trackback/id/tr3615718446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása