Jelezzük, ha gond van

Lebbezzünk felfele!

Lebbezzünk felfele!

BÚÉK állatkínzás nélkül

előbb, utóbb minden hülyeség felett eljár az idő

2019. december 30. - Lebbezzünk felfele!

Tűzijátékkal szórakozni, petárdát durrogtatni (vagy akár csak birtokolni is) büntetendő magatartás az év összes napján, kivéve a szilvesztert. Furcsa hozzáállás a büntetőhatalom, az állam részéről. Petárda, veszélyes pirotechnikai eszköz nélkül is garázdaság minden olyan magatartás, ami riadalmat, megbotránkozást kelt másokban, az állatkínzás pedig akkor is tilos, ha az adott állat nem védett. A védett állatok, vagy akár élőhelyük megzavarása pedig természetkárosítás, súlyos bűncselekmény. Szilveszter éjjelén kívül az ügyészség szigora vasökölként csap le gyakorta még azokra is, akik csak elképzelt lepkéket, elképzelt növényeket "pusztítanak". 

Furcsa egy jogalkalmazás ez! Olyan, mint a gimnáziumokban a diák-igazgató választás. Egy nap, amikor a diákok feleltetik a tanárokat, s szabad kezet kapnak, hogy lehet egy kicsit szemtelenkedni osztályfőnöki figyelmeztetés, vagy igazgatói intő veszélye nélkül.

Nem értem, hogy az év egy bizonyos napján miért lehet büntetendő cselekményeket végrehajtani!? Továbbá azt sem értem, hogy miért pont garázdálkodni, állatokat kínozni, természetkárosítást elkövetni lehet, miért nem valamilyen más bűncselekményt? Mi lenne, ha szabadon lehetne becsületsértést elkövetni, akár tettlegesen is? Bárkihez odamehetnénk, szabadon leköphetnénk, egy kicsit "kurvaanyázva". Akár a könnyű testi sértést, vagy egy kis szexuális zaklatást is meg lehetne - ennyi erővel - engedni. Egy kis pofozkodás városszerte, vagy csinos lányok szabad taperolása biztosan "feldonbá" a szilveszter hangulatát!

Az efféle engedmények hívei ugyanúgy érvelhetnének, mint mostanság a tűzijáték és petárdázás elkötelezett hívei. Ha valamelyik szülő felháborodottan posztolna a közösségi médiában arról, hogy sírva menekült haza gyermeke a részegen taperoló, pofozkodó, kurvaanyázó és köpködő tömeg elől, akkor biztosan lenne, aki kiosztaná: "felelőtlen szülő, miért nem zárta be gyermekét a fürdőszobába, vagy a pincébe, miért nem csavarta be a fejét törölközőbe és mit hisztizik itt, adjon altatót, nyugtatót a gyerekének, küldje pszichiáterhez a gyereket is, meg menjen oda ő is, ne zavarja meg más szórakozását!". 

A helyzet azért nem reménytelen. Tavaly Tatán, iden pedig már Miskolcon, Esztergomban és Szentendrén is csendes lesz a szilveszter, s arra kérik a lakosokat, hogy az állatok nyugalma érdekében viselkedjenek normálisan, tartózkodjanak a petárdázástól! Remélem mihamarabb benő mindenki feje lágya!

Mert aki embertelenül viselkedik az állatokkal, az hajlamos állat módra viselkedni az emberekkel is!

Ha tetszett a cikk, osztod a nézeteimet, akkor oszd meg a cikket is! Ha érdekel, hogy mi minden miatt "lebbezünk felfele" kukkants be a blog-bejegyzés alatti cikk ajánlóba! Ha szeretnél csatlakozni azokhoz a jóravaló emberekhez, akiket ezek a témák érdekelnek, akkor IDE kattintva csatlakozhatsz a "Lebbezzünk felfele!" Facebook csoporthoz, sőt meghívhatod oda barátaidat, ismerőseidet is, amit előre is hálásan köszönök! 

Zeke Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://lebbezunkfelfele.blog.hu/api/trackback/id/tr1215373704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

videki gyerek 2020.01.01. 08:58:15

Inkabb azt kene megkerdezni: Hogy a vilag osszes orszagaban teljesen jol megvannak emberek allatok a raketakkal, petardakal, es miert csak kizarolag nalunk okoz ez minden evben hiszteriat ? A valasz persze az hogy azert, mert a problema nem letezik, csak a media altal gerjesztett hiszteria van.

Lebbezzünk felfele! 2020.01.02. 12:41:48

@videki gyerek: Nagyon sok helyen a világban ez a problém azért nem létezik, mert ezt a formáját az "ünneplésnek" nem ismerik. Vagy mások a hagyományok, vagy szegények az efféle luxushoz (ahogy pár évtizede még mi, magyarok is voltunk). Nagyon frissek azok az orvosi felmérések is, amelyek alátámasztják az aggályokat, ez sem ismert még széles körben. Tavaly még Magyarországon sem tudtunk annyi mindent a tűzijáték káros hatásairól, A magyarországi úttörő: Tata megmutatta, hogy nem légből kapottak az aggályok és számszerű mérésekkel igazolták, hogy mennyiben másabb a helyzet a védett madarakkal, ha nincs ez az értelmetlen durrogtatás, környezetszennyezés, állatkínzás. Idén már hét olyan város van, amelyik csatlakozott ehhez a kezdeményezséhez (Tata mellett Miskolc, Szentendre, Esztergom, Balatonalmádi, Hajdúböszörmény, Kisvárda). Ez utóbbiban például a tűzijátékra szánt pénzt játszótér kialakítására költik. Tavaly Ecuador kormánya vezette be a Galápagos-Szigeteken a hangos tűzijáték és a petráda tilalmát, idén pedig Prága hagyott fel a tűzijáték hagyományával és hangtalan fényjátékkal ünnepelt. Emellett látjuk a híradásokban azt a sok értelmetlen balesetet, károkozást és szenvedést, ami nemcsak az állatokat viselte meg, hanem az embereket is. A tiltakozó petíviókat aláíró sok tízezer ember sem a média miatt, hanem saját tapasztalatai okán szólalt fel. Szóval a probléma valós és elindult egy folyamat, ami szerintem még gyorsabb is, mint amit remélhetünk. Hiszem, hogy ugyanaz lesz a történte kimenetele, mint a dohányzás elleni intézkedések miatt volt: eleinte sokan durcáskodnak, értetlenkednek, de aztán minden rendbe jön, végül mindenki belátja, hoyg jobb a kártékony, értelmetlen szokásokkal felhagyni!
süti beállítások módosítása