Jelezzük, ha gond van

Lebbezzünk felfele!

Lebbezzünk felfele!

Gyerekekkel nem verekszünk

pedig igény vóna rá

2020. július 31. - Lebbezzünk felfele!

iskolao_r_toborza_s.jpg

Azt hiszem a jóérzésű emebrek közmegegyezése alapján alapelv az, hogy gyerekeket nem verünk. (Szerintem felnőtteket sem feltétlenül fontos, de ez most nem ide tartozik.) Sajnos oda jutottunk, hogy ki kellett teregetni a szennyest: az agresszív gyerekek és hülye szüleik támadásai miatt jogszabályi, szervezeti változások láttak napvilágot. Iskolaőrök toborzása zajlik, profi konfliktuskezelő megtermett férfiembekere vár tárt kapukkal (ha hinni lehet a híreknek) ötszáz intézmény. Alapelv ide, alapelv oda - ezek szerint - bár nem szép dolog a gyerekekkel szembeni erőszakos intézkedés, de (ahogy a régi vicc mondja) igény vóna rá.

Ezeknél a konfliktus kezelő szakembereknél lesz gumibot, gázspray, bilincs

Kérdezem: miért nem a tanárnál? Miért ne védhetné meg magát a tanár, ha őt (vagy mást) közvetlen, másként el nem hárítható támadás ér? Rájuk nem vonatkozik a Btk?

Bűncselekmény elkövetése miatt "nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges." [29. § (1) bek.]

Szóval, miért nem a tanárt jogosítjuk fel saját testi épsége, emberi méltósága védelmére? Miért nem "Sanyi bá", a tesi tanár az, akinél ott van a gumibot? Miért nem ő - vagy az, aki egy ilyen feladat ellátáshoz megszerez egy kiképzést - kapja meg ezeket az eszközöket? Ha olyan nagy a baj, akkor miért nincsenek ezek az eszközözk ott akár minden tanárnál, aki úgy érzi, hogy erre szüksége van? Azt a bért, amit megkapnak az iskolaőrök miért nem ezek a speciális feladatot elvállaló tanárok kapják, vagy - Uram bocsá' - az összes tanár?

Nem nyilvánvaló - látva egy-két bozralmas filmfelvételt arról, hogy hogyan alázzák, sértegetik, bántalmazzák a tanárt az iskolában -, hogy ezeknek a provokációknak éppen az a lényege, hogy a kontroll-vesztett hülyegyerekek éppen azt élvezik, hogy tudják: a tanár keze meg van kötve: nem védekezhet a jogtalan támadás arányos elhárításával sem, mert ha felül a provokációnak, akkor nagy valószínűséggel neki "annyi". Tudjuk a joggyakorlatból, hogy amennyiben egy intézkedő rendőrnek akár csak a tollat verik ki a kezéből, vagy belevilágítanak a szemébe már készen is van a vád a hivatalos személlyel szembeni erőszakról. Miért kell akkor a szerencsétlen fizika tanárnak rettegve tűrni, hogy óra közben seggbe rúgdossák, s közben miért kell rettegve figyelnie, hogy vajon melyik hülyegyerek veszi fel a megalázó jelenetet, s rakja fel a YouTube-ra?

Attól, hogy nem a pedagógus "verekszik" a gyerekkel, attól az még verekedés. Ez a "szennyes" nem lesz kevésbé szennyes attól, hogy nem a tanár verekszik. 

Szerintem amikor kiteregettük ezt a szennyest, akkor még egy-két "büdös zokni" bent maradt a szennyestartóban. Ilyennek gondolom azt, hogy a pedagógussal agresszíven szemtelenkedő gyerek és szülő útjában nincs ott a tanár tekintélyének páncélja. A MINDEN FOGLALKOZÁSOK EGYIK LEGFONTOSABBIKA: a pedagógus ugyanis nevetséges fizetésével, kiszolgáltatott helyzetével sok személyiségzavaros, aberrált gyerek és szülő gúnyolódásának céltáblájává vált. Röhögnek a fizetésükön, az életszínvonalukon, a szegényes megjelenésükön, azon, hogy a szerencsétlen képtelen megvédeni magát... 

Másik "zokni" is különös szagokat áraszt itt! Azt láttuk, amikor erélyesen fellépnek a hatóságok a pofozkodó tanárral szemben, de sokkal kevésbé hallunk arról, hogy a hatóságok hatékonyan, példát statuálve felléptek volna a tanárok személyét, testi épségét, emberi méltóságát sértő megnyilvánulásokkal szemben. Ha nincsenek is ott minden tanteremben, azért hívásra megjelenhetnének. Ha nem is tudnak időben kiérni oda, akkor is utóbb - akár a fiatalkorúval, akár a szülővel szemben - intézkedhetnének. Jó lenne látni a sértő filmfelvételek, emberi méltóságot, testi épséget sértő megnyilvánulások ellentételezését. Szeretném látni, hogy a rendőr felderíti a tényállást, nyomoz, vádemelési indítványt tesz, az ügyész vádat emel, a bíróság pedig a büntető tényállással együtt szélsebesen elbírálja a sértett tanár polgári jogi igényét, az akár milliós nagyságrendű sérelemdíjat is. Ezeket a problémákat nem az iskolán belüli birkózással, hatósági erőszakkal kell a négy fal között megoldani, hanem meg kellene mutatni a széles nyilvánosságnak, hogy komolyan kell venni a pedagógusok emberi méltóságát, munkájuk fontosságát.

Szerintem a pedagógusoknak nem bűnügyi gyakorlattal rendelkező, hétpróbás gazfickók lefegyverzésében jártas markos legényekre van szükségük, hanem társadalmi megbecsülésre és hatékony védelemre (nem az iskola épületének zárt falain belül, hanem a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt).

Az iskolaőrök jelenléte egészen biztosan visszatartó erőt jelent majd, DE az is biztos, hogy azt a képet is erősíteni fogja, hogy "ezek a szerencsétlenek még magukat sem tudják megvédeni, nyolc általánost végzett profi verekedőket kell a védelmükre rendelni". 

Mi az, hogy az iskolaőr "profin kezeli a konfliktust"? Mert a szerencsétlen, szánalmas tanár a pedagógus diplomájával erre képtelen? Többet ér, ha valaki fizikai erőszakkal meg tud fékezni egy verekedő gyereket, mint a pedagógus diplomával járó, tapasztalat és szaktudás? Ki tanult pedagógiát, pszichológiát az iskolaőr, vagy a tanár? Ki ismeri jobban a gyereket, a szituációt az agresszív gyerek, illetve hülye szülei megnyilvánulásait az iskolaőr, vagy a tanár? 

Kinek a "szegénységi bizonyítványa" ez: az iskolaőrök gyámságára bízott tanár? A problémára adott válasz miatt (amit a törvény és a gyakorlat mutat) ez úgy tűnik, mintha a tanárok szerepeltek volna le. Én azonban azt gondolom nem. Mi, az egész társadalom nem tudjuk megérteni, hogy mennyire fontos lenne jobban elismerni a pedagógusok munkáját, megvédeni őket és kikövetelni számukra a tiszteletet. Ilyen fizetések, ilyen munkakörülmények, ilyen perspektíva és ilyen típusú gyámság mellett ez egyszerűen nem megy!

Ha tetszett a cikk, osztod a nézeteimet, akkor oszd meg a cikket is! Ha érdekel, hogy mi minden miatt "lebbezünk felfele" kukkants be a blog-bejegyzés alatti cikk ajánlóba! Ha szeretnél csatlakozni azokhoz a jóravaló emberekhez, akiket ezek a témák érdekelnek, akkor IDE kattintva csatlakozhatsz a "Lebbezzünk felfele!" Facebook csoporthoz, sőt meghívhatod oda barátaidat, ismerőseidet is, amit előre is hálásan köszönök! 

Zeke Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://lebbezunkfelfele.blog.hu/api/trackback/id/tr2216097770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása