Jelezzük, ha gond van

Lebbezzünk felfele!

Lebbezzünk felfele!

A tűzijáték (és a hülyeség) korlátai

Pedig már azt hittük győz a józan ész

2020. december 19. - Lebbezzünk felfele!

 

Hosszú-hosszú ideje folyik a vita arról, hogy az egyébként - nem véletlenül - tiltott szórakozást: a tűzijátékot ideje lenne Szilveszterkor is betilteni. Igaz, nem (csak) a józan belátás, hanem a COVID-19 miatt is idén végre betiltották, sokunk nagy megkönnyebbülésére. Erre jön a hír, hogy ez a tilalom nem vonatkozik a magánterületre, csak a közterületre.  

Mi az ördögöt jelent az, hogy magánterületen Szilveszterkor lehet tűzijátékozni?

Mi az, hogy 

A rendőrség is megerősítette a hírt: teraszról és erkélyről mehet a lövöldözés.

Ennek az agyalágyult kérdésnek a megválaszolásához először is tisztáznunk kell néhány fontos dolgot. A Ptk. idevágó szabályozása (5:17. § (1) bek.) szerint az ingatlanon fennálló tulajdonjog a föld feletti légi térre és a földalatti földtestre az ingatlan hasznosítási lehetőségeinek határáig terjed. Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a Föld méhének kincseire és a természeti erőforrásokra nem terjed ki.

Az ingatlanunk fizikai terjedelme nem korlátlan. A korlát: az ingatlan hasznosítási lehetőségeinek határa. A több száz méter mélyen lévő természeti erőforrások esetében már nem a földfelszíni tulajdonos a tulajdonos, mert a Föld méhének kincsei az állam tulajdonában vannak. Ezek az erőforrások már nem a földfelszíni tulajdonost illetik meg, hiszen ezek az erőforrások nem tartoznak a földfelszíni ingatlan rendeltetésszerű használatához, hasznosíthatóságához (mint ahogyan például egy mélygarázs vagy egy pince helyiség, amelyeket a tulajdonos használhat, hasznosíthat). Nemcsak olajat, földgázt nem bányászhatunk tehát a saját ingatlanunkon, de arról sem rendelkezhetünk, hogy metró alagút épüljön mélyen az ingatlanunk alatt.

Az ingatlan telekhatára nemcsak lefelé, de felfelé is korlátokba ütközik. Fontos figyelni arra, hogy nem az ingatlanunk feletti “légtér” áll tulajdonunkban, hanem csak az ingatlanunk használatához szükséges tér, azaz a “légi tér”. A “légtérnek” az a része, ami a légi tér felett van, már nem tartozik az ingatlan tulajdonába, azt önkényesen nem használhatja, azt nem hasznosíthatja, azzal sajátjaként nem rendelkezhet, mert az ugyanúgy a nemzeti vagyon része, mint a Föld méhének kincsei.

Mindebből az következik, hogy a saját ingatlan feletti “légtérben” nem tiltható meg a légi közlekedés, ahogyan az ingatlanunk alatti metró közlekedés sem.

Ez pedig összességében azt jelenti, hogy az ingatlan használatához közvetlenül hozzá tartozó, ténylegesen használt és hasznosítható pár méteres légoszlop feletti rész magán tűzijátékra sem használható fel, mert az a terület már nem az ingatlan tulajdonosának tulajdonában álló terület.

Azt az egyébként abszurd szabályozást, hogy Szilveszterkor az arra kedvet érző embereknek jogává tesszük a máskor tilalmas, csendháborító, egészségre ártalmas, állatkínzó, ezért lényegében garázda, egyébként meglehetősen gyermeteg élvezkedést azzal, hogy szabadon durrogtathatnak sikerült egy újabb hülyeséggel megfejelni, miszerint mindez csak “közterületen” tilos, a magánterületen nem. (Pedig már azt hittük, amikor hallottuk, hogy idén betiltják a tűzijátékot, hogy a józan ész felülkerekedik.) Egyébként is, mi értelme az egész közterületi tilalomnak, ha kijárási tilalom miatt egyébként sem lehet este nyolc után a közterületre kimenni? Hogy az ördögbe tűzijátékozott volna bárki is a közterületen, ha oda ki sem mehet?

Mindennek szellemében két dolgot kérek:

1./ A tűzijátékozók saját (a törvényben meghatározott méretű) ingatlanukban tűzijátékozzanak!

2./ A rendőrség következetesen büntessen meg mindenkit (ahogy bejelentették: 150.000,-Ft-ra), aki a kémények és antennák felett két méternél magasabban tűzijátékozik!

A rendőröknek javaslom, hogy figyeljék a jelzőrakétákkal leadott jelzéseket arról, hogy hová is kell menni. Viszonylag ritkán szokták a szabálysértők ennyire látványosan felhívni magukra a rendőrség figyelmét. Használják hát ki ezt a ritka alkalmat!

Ha tetszett a cikk, osztod a nézeteimet, akkor oszd meg a cikket is! Ha érdekel, hogy mi minden miatt "lebbezünk felfele" kukkants be a blog-bejegyzés alatti cikk ajánlóba! Ha szeretnél csatlakozni azokhoz a jóravaló emberekhez, akiket ezek a témák érdekelnek, akkor IDE kattintva csatlakozhatsz a "Lebbezzünk felfele!" Facebook csoporthoz, sőt meghívhatod oda barátaidat, ismerőseidet is, amit előre is hálásan köszönök! 

Zeke Laci

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lebbezunkfelfele.blog.hu/api/trackback/id/tr2616350758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása