Jelezzük, ha gond van

Lebbezzünk felfele!

Lebbezzünk felfele!

"i"

avagy a mínusz 1 négyzetgyöke

2020. március 29. - Lebbezzünk felfele!

io_ta.jpg

A minap tudtam meg a nagyszerű Mérő László professzor úr könyvéből (Az ész segédigéi), hogy az "i" egy olyan "szám", amelynek a négyzete -1, annak ellenére, hogy egyetlen szám négyzete sem lehet negatív. Ez tehát egy olyan elvont fogalom, amelynek a való világ egyetlen objektuma sem feleltethető meg, vagyis ez egy olyan "dolog", ami nincs.

Ez a fogalom imaginárius (képzetes) egységként ismeretes, jele az "i" vagy a görög ióta (ami nem tévesztendő össze az idiótával). 

Különös betű ez az "i". Közhely, hogy az "igazságot" ez a betű választja el a "gazságtól". Ennek a gondolatnak a továbbfejlesztése tömören összefoglalható igazságot fogalmaz meg:

Kézenfekvő kérdésként fogalmazódik meg, hogy létezik-e egyáltalán "igazság". Az egyszerű hétköznapokban néha úgy tűnhet, hogy nagyon ritkán, de annál nagyobb meggyőző erővel felfénylik előttünk, mint valamiféle szupernova-robbanás a hideg és sötét vliágűr süket csendjében:

Annak ellenére, hogy csalókán néha úgy tűnhet (a gyalogátkelő előtt, autókban ülve, káprázó szemünk előtt), mintha lenne igazság a szomorú valóság inkább az, hogy az abszolút értelemben vett igazság nem létezik. A rendkívül árnyalt, gyönyörű magyar nyelv ezt szemléletesen azzal fejezi ki, hogy azt a helyzetet, amikor tudni véljük az igazságot, azt "igazságÉRZETnek" és nem "igazságÉRZÉSnek" nevezi. "Érezni" ugyanis azt lehet, ami ténylegesen van, az "érzet" viszont már valami sokkal bizonytalanabb! Olyas valami, mint úgy érzünk, mintha lenne, s amit remélünk, hogy van.

Az egzakt, abszolút értelemben vett igazság viszont nem olyan dolog, amit úgy érzünk, mintha lenne. Azt legfeljebb sejtésnek nevezhetjük. Az abszolút igazság viszont minden körülmények között igazság. Nos, ez az, ami nem létezik.

Miután felismertük, hogy abszolút "igazság" nem létezik talán érdemes azon is elgondolkodni, hogy lehetséges-e ezt a nem létező valamit "szolgáltatni". Az eddigiekből úgy tűnik, hogy ami nem létezik, azt szolgáltatni sem érdemes. És itt kanyarodunk vissza a fejtegetés elejéhez. Ahhoz, hogy nincs olyan szám, mint az "i", de a matematikusok, mérnökök kiválóan tudnak vele számolni. Mi több, a gyakorlat bebizonyította, hogy érdemes vele számolni, mert segítségével remek elektronikus eszközöket lehet tervezni.

Valahogy így kell értelmezni az "igazságszolgáltatás" első betűjét is. Az persze nem árt, ha tisztában vagyunk a fogalmak valódi jelentésével és nem ragadtatjuk el magunkat akkor, amikor az igazságszolgáltatásról van szó:

Ha tetszett a cikk, osztod a nézeteimet, akkor oszd meg a cikket is! Ha érdekel, hogy mi minden miatt "lebbezünk felfele" kukkants be a blog-bejegyzés alatti cikk ajánlóba! Ha szeretnél csatlakozni azokhoz a jóravaló emberekhez, akiket ezek a témák érdekelnek, akkor IDE kattintva csatlakozhatsz a "Lebbezzünk felfele!" Facebook csoporthoz, sőt meghívhatod oda barátaidat, ismerőseidet is, amit előre is hálásan köszönök! 

Zeke Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://lebbezunkfelfele.blog.hu/api/trackback/id/tr1415508810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása