Jelezzük, ha gond van

Lebbezzünk felfele!

Lebbezzünk felfele!

08:46

George Floyd

2020. június 04. - Lebbezzünk felfele!

 

Nyolc perc, negyvenhat másodperc hosszú idő. Nagyjából ennyi idő alatt tesz meg a fény százötven-millió kilométert, ennyi idő alatt ér el a Napról a földre.

Egy kiváló atléta 3.000 m akadály futást teljesít, olimpikonok 800 métert úsznak le gyorsúszásban ez idő alatt. A Rubik kocka világrekorder (Feliks Zemdegs), 4,22 másodperc alatt rakta ki a kocka hat oldalát, ő tehát nyolc perc negyvenhat másodperc alatt 124-szer lenne erre képes.

Ennyi ideig tart Csajkovszkij B Moll zongoraversenyének első tétele, Vivaldi Négy évszak című művében a "Tél" három tétele. Ennyi ideig tart a Beatles "Let it be", illetve "Hey Jude" cím két dala együtt. Ennyi idő alatt adta elő Miles Davis "Time after time" című klasszikus feldolgozását 1987-ben a tokiói koncerten. 

Nyolc perc, negyvenhat másodperc alatt egy átlagos, nyugalmi állapotban lévő szív 526-ot ver, egy egészséges felnőtt ember ez alatt 140 szer vesz levegőt ... feltéve, hogy hagyják.

Nyolc perc, negyvenhat másodperc nagyon hosszú idő. Elegendő ahhoz, hogy a hátrabilincselt kézzel, földön fekvő George Floyd megfulladjon, miközben a vele szemben intézkedő rendőr a nyakára térdel. Ez a hosszú idő elég ahhoz hogy tizenötször jelezze, hogy nagy bajban van, s könyörögjön az életéért.

Ez a nyolc perc, negyvenhat másodperc elég hosszú ahhoz hogy az Egyesült Államokban elszabaduljanak az indulatok, tucatszámra törjenek ki zavargások nagyvárosokban, könnygázzal, gumilövedékkel, paprika spray-vel oszlassa a tömeget a rendőrség, a nemzeti gárda, a hadsereg. Elegendő ahhoz, hogy emberek haljanak meg a tüntetésekben.

Szóval a nyolc perc, negyvenhat másodperc rettenetesen hosszú idő!

Sokat olvasni manapság arról, hogy George Floyd nem volt feddhetetlen előéletű ember, mintha ez bármiféle mentséget jelenthetne azoknak, akik megölték őt. A rendőr brutalitását semmi módon nem igazolja vissza annak az embernek az előélete, akivel szemben fellép. A rendőri intézkedés ugyanis soha nem lehet azzal arányban, hogy milyen az illető bőre színe, neme, kora, vallása, szexuális hovatartozása, priusza. Kizárólag a konkrét intézkedés körülményei relációjában lehet értékelni, hogy a rendőr túllépet-e a törvényes kereteken, vagy sem. Nem vitatom, hogy akár az élet kioltásával járó intézkedés is lehet arányos a jog szerint. A konkrét esetben viszont egy földön fekvő, hátrabilincselt kezű, teljesen védekezésre képtelen, kiszolgáltatott ember több mint nyolc percen át történő megfojtását láttuk, miközben az illető 15-ször jelezte, hogy bajban van, gyakorlatilag az életéért könyörgött. Ez teljesen nyilvánvalóan különös kegyetlenséggel követett emberölés, amit egy hivatalos minőségében eljáró rendőr (és társai) követtek el. Nagyon nem lehet ebbe belekeverni az intézkedés alá vont személy előéletét, vagy bármilyen más egyéb, az intézkedéstől teljesen független körülményt.

Ez a történet nem egy mártírhalált halt szent melletti kiállásról, egy rovott múltú bűnöző erkölcsi felmagasztalásáról szól, hanem egy kegyetlen gyilkosságot elkövető rendőr intézkedése miatti elementáris felháborodásról. Aki felháborodást érez, az nem a fosztogatókat, a zavarkeltőket, a tömeből rendőrökre lövöldözőket, a vandál garázdákat támogatja, hanem egyszerűen fel van háborodva és szerintem okkal. 

Kifejezetten populista demagógnak gondolom a véleményvezér celebek aljasságának, vagy valamiféle baloldali összeesküvés következményének betudni a zavargásokat, ami mögött a jelenlegi elnök elleni politikai támadás lenne. Maga Trump elnök hivatkozott Floydra és a vele történtek kapcsán arra, hogy mivel ilyen módon fény derült, figyelem fordult ezekre a visszaélésekre, káros jelenségekre nem volt hiábavaló Floyd halála, akinek emlékét a fosztogató hordák meggyalázzák.

Ha tetszett a cikk, osztod a nézeteimet, akkor oszd meg a cikket is! Ha érdekel, hogy mi minden miatt "lebbezünk felfele" kukkants be a blog-bejegyzés alatti cikk ajánlóba! Ha szeretnél csatlakozni azokhoz a jóravaló emberekhez, akiket ezek a témák érdekelnek, akkor IDE kattintva csatlakozhatsz a "Lebbezzünk felfele!" Facebook csoporthoz, sőt meghívhatod oda barátaidat, ismerőseidet is, amit előre is hálásan köszönök! 

Zeke Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://lebbezunkfelfele.blog.hu/api/trackback/id/tr4715738360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása