Jelezzük, ha gond van

Lebbezzünk felfele!

Lebbezzünk felfele!

Dzsádzs Barbi

avagy praktikus játékszer segíti a bíróképzést

2019. október 26. - Lebbezzünk felfele!

 

Az USÁ-ban a bíráknak mindössze 33 %-a nő. A Mattel Berbie-gyár menedzsmentje úgy gondolta, hogy az 1959 óta élő hagyománynak megfelelően ez évben is piacra dobja az év mestersége Barbie-t, ezúttal a Judge Barbie Dollt, azaz a Bírónő Barbit.

Bátorítani kell a lányokat arra, hogy tanulják meg milyen szép mesterség komoly döntésekkel szebbé, jobbá tenni a világot.

Indokolta a döntést Lisa McKnight, a gyár globális brand menedzselésért felelős alelnöke. 

A babák a legendás bírónő: Ruth Bader Ginsburg talárjára emlékeztető öltözékben vannak, kezükben emblematikus önvédelmi fegyverükkel a "klopfolóval". A történetnek ez a talárral kapcsolatos eleme is érdekes lehet a jelenleg éppen folyó magyar talár reform időszakában. (A talár ügyét a "Lebbezzünk felfele!" filmek is műsorra tűzék már.) 

Mindezenközben a magyar bíróságok áttértek az új polgári perrendtartás (Pp.) szabályai szerinti pereskedésre. A szándék a peres ügyek intézésének felgyorsítása volt. És mint látjuk: Nincs gyorsabban elintézett ügy annál, ami el sem indul! Emellett az ügyvédeket (és ügyfeleiket) sokkoló méreteket öltött a visszautasított keresetek megszüntetett perek száma, amihez rendkívül tág teret biztosított az új polgári perrendtartás. 

A magyar piacot tehát érdemes lehet beszélő babákkal ellátni. Leánygyermekeink szinte észrevétlenül sajátíthatnák el a bíró szakma csínját-bínját. Öt-hat esztendős korukban csaknem kész bírók lehetnének, akár még az előtt, hogy megkezdenék általános iskolai tanulmányaikat.

Két gomb segítségével élethűen lehetne modellezni nemcsak a bírónők vonzó külsejét, de tevékenységük tartalmi részét is. Az egyik gomb megnyomásával a keresetek visszautasítása, a másik gomb megnyomásával a perek megszüntetése modellezhető. Javaslatunk is van a speciálisan magyar piacra készülü babák "trendi elnevezésére: "Dzsádzs Barbi". 

A bejegyzés trackback címe:

https://lebbezunkfelfele.blog.hu/api/trackback/id/tr1615264538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bíróné Paci 2019.10.31. 00:12:43

Kedves Kollégám! Még szükség lenne egy gombra a bírságolás érdekében! Tiltott kereset kiterjesztés és társai esetében, ami természetesen teljesen kiszámíthatatlan módon következik be!

Lebbezzünk felfele! 2019.10.31. 06:57:07

@Bíróné Paci: Elgondolkodtató a felvetés, de egyelőre technikai akadályokba ütközik a kivitelezés: Hol fér el a harmadik (bírságolós) gomb? Emellett megfontolandó, hogy a szelíd kislányokat célszerű-e beoltani az agresszivitás mételyével? A megoldás lehet a "Dzsádzs Ken" lehetne, aki nem keresetet utasítana vissza, vagy pert szüntetne meg, hanem csak bírságolna. (Nagyszüleim barométerén is a fekete ruhás bácsi jött ki a házikóból, ha eső közelgett, míg a jó idő közeledtével a szép ruhás néni.) Kellene találni Ken babán egy fogantyút, ami meghúzva a baba bírságolna, mégpedig minél jobban húzzuk, annál jobban, egészen 500.000 forintig.
süti beállítások módosítása